Fakta
Här lär du dig mer om vårdrelaterade infektioner (VRI), att hitta riskpatienter och förebygga VRI.
Så här gick det för dig. Resultatet ger dig en viss vägledning för vilka teoretiska delar nedan du bör fokusera på.
Fakta om VRI
Fakta om VRI
Fakta om VRIVad är en VRI?
Vad är en VRI?
En vårdrelaterad infektion (VRI) är en infektion som har ett orsaks- eller tidssamband med vård. Motsatsen är samhällsförvärvad infektion.
Socialstyrelsens definition: Infektion som uppkommer hos person under slutenvård eller till följd av åtgärd i form av diagnostik, behandling eller omvårdnad inom övrig vård och omsorg, eller som personal som arbetar inom vård och omsorg ådrar sig till följd av sin yrkesutövning
Vårdrelaterade infektioner förekommer i såväl sluten- som öppenvård.
Slutenvård
Hälso- och sjukvård som ges till patient som är intagen vid en vårdinrättning
Öppenvård
Primärvård och specialiserad vård som inte kräver intagning i vårdinrättning
Vårdrelaterad infektion är den vanligaste typen av vårdskada (drygt 1/3 av alla vårdskador). Varje år drabbas ungefär 60 000 patienter av en vårdrelaterad infektion och 30 till 50% av dessa hade kunnat undvikas och patienterna hade kunnat åka hem tidigare. Vårdrelaterade infektioner bidrar till 3 - 4 dödsfall per dygn i Sverige (1300 per år), att jämföra med mindre än ett dödsfall per dygn i trafiken.
Vårdrelaterade infektioner drabbar alla åldrar och förekommer inom alla sjukvårdens specialiteter. På sjukhus är vårdrelaterad urinvägsinfektion den vanligaste VRI:n, följt av vårdrelaterad pneumoni och postoperativ sårinfektion. Störst risk att drabbas har patienter med många grundsjukdomar. Medelvårdtiden för patienter som får en VRI är mer än dubbelt så lång som för patienter som inte får en VRI.
Enbart den förlängda vårdtidskostnaden för undvikbara VRI i Sverige uppgår årligen till mellan 1,5 och 2,1 miljarder kronor. Den totala kostnaden är mycket högre.
Fakta om VRISvenska definitioner av VRI
Svenska definitioner av VRI
Vårdrelaterade infektioner delas in i tre olika kategorier, beroende på vilket samband som förekommer eller när infektionen gör debut.
Postoperativ infektion
Ytlig eller djup infektion i operationsområdet som debuterar <30 dagar efter kirurgi utan implantat eller <1 år efter kirurgi med implantat.
Övrig ingreppsrelaterad infektion
Infektion som kan relateras till användning av kateter, kärlinfart, dränage, intubation, punktion, injektion m.fl. åtgärder som bryter eller försvagar kroppens naturliga infektionsbarriärer.
Läkemedelsrelaterad infektion
Infektion som uppkommer till följd av ett läkemedels effekt på infektionsförsvaret; t.ex. vid behandling med cytostatika, immunhämmare eller kortison.
Varje infektion som debuterar två dygn eller mer (≥48 timmar) efter inskrivning inom slutenvården oberoende av tidigare vård eller behandling.
Varje infektion som debuterar inom två dygn efter utskrivning från slutenvård.
Fakta om VRIVarifrån kommer smittämnet vid VRI?
Varifrån kommer smittämnet vid VRI?
Vårdrelaterade infektioner kan vara endogena (orsakas av patientens egna mikroorganismer) eller exogena (orsakas av utifrån kommande mikroorganismer).
En endogen infektion orsakas av den egna mikrobiotan (kallas också den egna normalfloran av mikroorganismer). Mikrobiotans mikroorganismer hamnar på ”fel” ställe, t.ex. tarmbakterier som infekterar urinvägarna där det normalt inte finns några bakterier.
Endogena vårdrelaterade infektioner beror ofta på vårdåtgärder som bryter eller försvagar kroppens naturliga infektionsbarriärer t.ex. operationer, användning av urinkateter, kärlinfarter, dränage, intubation, punktion och injektion. Endogena infektioner är vanligare än exogena infektioner.
En exogen infektion orsakas av bakterier eller virus som överförs ”utifrån” genom kontaktsmitta, droppsmitta, luftburen smitta, fekal-oral smitta, blodburen smitta eller vektorburen smitta. Alltså smittämnen som inte ska finnas i den normala mikrobiotan.
Smittspridning behöver inte ge några infektionssymtom utan kan ske i det tysta. Bland väldigt många som smittats får endast några få personer infektionssymtom. Sådan smittspridning är svår att upptäcka och kan snabbt ske i vården där hygienrutiner är bristfälliga. Många sjukhusutbrott av resistenta tarmbakterier har börjat som tyst spridning. När utbrottet blivit upptäckt är ofta så många smittade att det är svårt att stoppa smittspridningen.
Vanliga smittvägar inom vården
Kan ske vid direkt fysisk kontakt mellan smittkällan och den som smittas. Ett exempel är sjukvårdspersonal som felaktigt arbetar trots infekterade eksem på händerna, och smittar en patient med ett operationssår.
Mikroorganismer överförs indirekt, alltså via ett mellanled. Till exempel överföring av mikroorganismer till personalens händer från förorenade ytor på medicinteknisk utrustning eller möbler. Om inte korrekt handhygien utförs smittas sedan patienter av personalens händer.
Direkt
Från avföring (feces) till mun (oral överföring). Ett smittämne som finns i mag-tarmkanalen kan förorena vatten eller livsmedel via kräkning eller avföring. Till exempel genom att stänk från kräkning vid vinterkräksjuka förorenar mat eller dryck som senare sväljs ned av en annan person.
Indirekt
Mikroorganismer från mag-tarmkanalen överförs via mellanled. Till exempel från osynligt förorenade ytor på en patienttoalett som används av flera patienter, där någon har kräkts eller haft diarré. Den som smittas tar på de förorenade ytorna med sina händer och oavsiktligt förs mikroorganismerna till den egna munnen och sväljs ned. Även sjukvårdspersonal kan smitta patienter eller sig själv på samma sätt om inte handhygien utförs korrekt.
Direkt
Droppar med mikroorganismer som uppstår när en infekterad person hostar, nyser eller snyter sig och når mottagarens ögon eller slemhinnor i mun eller näsa direkt via stänk. Räckvidden brukar räknas vara maximalt 1,8m innan dropparna faller till golvet.
Indirekt
Droppar med mikroorganismer faller ned på föremål eller ytor och kan sedan föras vidare som indirekt kontaktsmitta via händer om inte handdesinfektion utförs efter kontakt med föremålen eller ytorna.
Kallas även luftburen smitta.
På kort avstånd
Förekommer om vätskedroppar som innehåller virus är tillräckligt små för att nå djupt ned i luftvägarna när de andas in. Dropparna är så små att de följer med luftströmmarna utan att fastna i de övre luftvägarna. Många virus är känsliga för uttorkning och förlorar därför smittsamhet på längre avstånd. Exempel är droppar som kan uppstå vid intubation av en patient med smittsam influensa.
På långt avstånd
Mycket små vätskedroppar, partiklar, med smittämnen följer med utandningsluften från en infekterad person och torkar ihop ytterligare till ännu mindre så kallade droppkärnor som kan sväva i luften under lång tid. Bara vissa smittämnen överlever detta. Droppkärnorna följer luftströmmar t ex med ventilation mellan olika rum. Droppkärnorna inhaleras av en annan person som infekteras. Förekommer vid smittsam lungtuberkulos, mässling och vattkoppor.
Små hudpartiklar som bär på mikroorganismer kan spridas till luften i rummet och sväva upp till några minuter. Smittvägen förekommer vid vissa operativa ingrepp med implantation av t ex ledproteser och risken kan minskas med särskild operationsventilation och täta arbetsdräkter som används av operationspersonalen.
Sjukdomar som sprids via blodkontakt, genom stick- eller skärskador av förorenade kanyler. Kan också ske genom blodstänk på skadad hud och slemhinnor i mun eller ögon.
Fakta om VRIFörebyggande åtgärder mot VRI
Förebyggande åtgärder mot VRI
Övergripande åtgärder
Viktiga förutsättningar för låg förekomst av vårdrelaterade infektioner är:
- Lokaler anpassade för den vård som bedrivs.
- Tillräckligt med personal som har rätt kompetens.
- Fungerande basala hygienrutiner som bryter smittvägar för kontaktsmitta.
- Att rengöring, desinfektion och sterilisering av utrustning motverkar smittspridning via föremål som används hos flera patienter, t.ex. kirurgiska instrument, endoskop och bäcken.
Patientnära åtgärder
De specifika åtgärderna förebygger framförallt endogena VRI (som är vanligare än exogena):
- Korrekt utförande av varje vårdåtgärd, undersökning och behandling.
- Borttagande av antibiotika, urinkateter, kärlinfart och luftvägstub när dessa inte längre behövs.
Övervakning av VRI och antibiotikaanvändning via Infektionsverktyget
Infektionsverktyget är ett IT-stöd för att samla in och återkoppla information om antibiotikaanvändning och VRI i förhållande till antalet patienter och antalet vårddagar. De flesta regioner i Sverige har verktyget kopplat till sitt journalsystem i slutenvården.
Vid varje antibiotikaordination registrerar förskrivaren ordinationsorsak och anger om infektionen är vårdrelaterad eller samhällsförvärvad. Informationen överförs automatiskt till en nationell databas tillsammans med uppgifter om vårdtider, åtgärdskoder, riskfaktorer och viss annan information om alla patienter som vårdas. Med hjälp av ett rapportverktyg kan varje verksamhet skapa underlag som beskriver förekomst av VRI och antibiotikaanvändning i den egna verksamheten för eget förbättringsarbete. Infektionsverktyget används för att öka patientsäkerheten.
Urinvägar
Vanliga typer av VRI
UrinvägarAllmänt
Allmänt
Patienter med blåsfunktionsstörningar såsom urinretention eller inkontinens och KAD-bärare är riskpatienter för vårdrelaterad urinvägsinfektion (UVI).
Bakterier i urinen utan kliniska symtom på urinvägsinfektion. Räknas inte till UVI.
Infektion som engagerar urinblåsans och urinrörets slemhinnor. Ger akuta miktionsbesvär men inte feber eller allmänpåverkan.
Febril infektion utgången från urinvägarna som engagerar vävnad i njure och/eller prostata (akut pyelonefrit, akut prostatit).
Allvarlig infektion med bakterier i urin och/eller blod och kliniska tecken på sepsis.
Urinvägsinfektion är den vanligaste typen av vårdrelaterad infektion och den vanligaste orsaken till vårdrelaterad sepsis. Urinvägsinfektionen betraktas som vårdrelaterad om symtomdebut sker efter ≥48 timmars vistelse på sjukhus, eller om patienten har KAD.
UrinvägarRiskpatienter för vårdrelaterad UVI
Riskpatienter för vårdrelaterad UVI
Patienter med KAD
Patienter med KAD har förhöjd risk att drabbas av en vårdrelaterad UVI. Bakterier kommer in både via kateterns insida och via kateterns utsida. Incidensen av bakteriuri ökar med ca 3-8 % per kateterdygn vilket innebär att alla kateterbärare efter ca 2 veckor har växt av bakterier i urinblåsan. 80-85% av alla vårdrelaterade urinvägsinfektioner kan kopplas till KAD-användning. Alla urinvägsinfektioner hos kateterbärare betraktas som vårdrelaterade.
För täta byten av urinuppsamlingspåse och bristande handhygien vid KAD-skötsel ökar infektionsrisken.
Patienter med rubbad blåsfunktion
Normalt rymmer en vuxen urinblåsa 250-500 ml. Urin som blir kvar i blåsan utgör en grogrund för bakterier och gynnar uppkomsten av UVI. Då urinblåsan och nervsystemet samverkar vid miktion kan skador på endera leda till ofullständig blåstömning. Vid residualurin > 400 ml finns risk för blåsskada.
Risksituation för vårdrelaterad UVI
Patienter som behöver kissa i flaska eller på bäcken kan ha svårt att slappna av i slutmuskeln, vilket kan leda till bristande blåstömning.
En ändtarm fylld med avföring kan leda till svårigheter att tömma urinblåsan helt.
t.ex. vid prostataförstoring, framfall, blåsdivertiklar och andra urologiska avvikelser.
- efter narkos, ryggbedövning och vid sänkt medvetandegrad
- vid nedsatt känsel i urinblåsan p.g.a. diabetes
- vid ryggmärgsskador
- kraftig smärta, läkemedel
Svår sjukdom, undernäring, nedsatt immunförsvar och östrogenbrist hos äldre kvinnor ökar infektionsrisken
UrinvägarFörebygg vårdrelaterad UVI
Förebygg vårdrelaterad UVI
KAD ska endast sättas när det verkligen är nödvändigt, efter utvärdering av alternativa sätt att tömma blåsan. Utvärdera KAD-behovet dagligen vid slutenvård. Avveckla KAD så fort det är möjligt.
KAD ska endast sättas efter läkarordination.
För att minska risken för kateterrelaterad UVI skall KAD endast sättas, eller urintappning göras, på rätt indikation.
- urinretention: vid mer än 400 ml residualurin efter blåstömning
- vid kraftig hematuri: särskild hematurikateter kan behövas
- övervakning av timdiures; till exempel svårt sjuk patient
- operation som överstiger 2 timmar
Ett aseptiskt arbetssätt bör tillämpas, det vill säga att produktens renhetsgrad bevaras. Katetern ska behållas steril vid införandet i urinröret, exempelvis genom att använda steril handske, steril pincett eller genom att mata in katetern med hjälp av dess innerförpackning.
Minskar risken för vårdrelaterade infektioner jämfört med KAD. Bör övervägas före KAD-sättning och vara förstahandsval vid behandling av tillfällig urinretention. Det finns flera fördelar med intermittent kateterisering t.ex. att patientens förmåga att tömma blåsan utvärderas fortlöpande.
Utgör mindre risk för vårdrelaterad urinvägsinfektion jämfört med KAD. Bör övervägas vid långtidbehov av urinkateter. Upplevs ofta bekvämare för patienten då den inte går genom urinröret.
Vissa patienter har behov av långtidskateter men det är vanligt att kateterbehandlingen fortgår utan aktuell indikation. För patienter med KAD ska indikationen regelbundet omprövas, under sjukhusvård dagligen.
Om indikation saknas skall KAD tas bort. Efter borttagande av KAD är det viktigt att övervaka hur patienten tömmer blåsan. Detta görs med hjälp av bladderscan för mätning av residualurin efter att patienten tömt blåsan.
Daglig underlivshygien med tvättkräm eller mild tvål.
Noggrann handhygien av vikt både hos patient och personal.
Använd handskar och plastförkläde i samband med KAD-skötsel och tömning av urinpåse, händerna spritas innan handskar tas på och efter avtagning.
Kontrollera att katetern är korrekt ansluten till urinuppsamlingspåsens slang. Slutet system med tömbar påse minskar risken för bakterieinträde. En tömbar påse får sitta högst 7 dygn. För uppegående patient används påse med kort slang. Urinuppsamlingspåsen töms regelbundet via bottenventilen på påsen.
KAD utgör risk för trycksår i urinblåsbotten och i urinrörets slemhinna. Det är viktigt att fixera katetern väl. På män fixeras katetern uppåt, till exempel med en nätbyxa, för att undvika tryck och drag. Urinpåsen fixeras exempelvis på låret.
Vid kateterrelaterad UVI som antibiotikabehandlas ska urinkatetern bytas i början av antibiotikabehandlingen då bakterier på katetern bildar biofilm och är svåra att komma åt med antibiotika.
Ordinationen ska journalföras avseende
- indikation
- behandlingstid/tid för omprövning,
- kateterstorlek och katetertyp
- vad och hur mycket katetern är ”kuffad” med
- uppgifter om eventuella svårigheter vid insättning
Använd infartsmodulen i journalsystemet för att ordinationen ska registreras i Infektionsverktyget.
Läkare har det medicinska ansvaret för kateterbehandlingen vad gäller indikation och behandlingstid.
Sjuksköterska/distriktssköterska har ansvar för katetersättning, anpassade tillbehör samt för att nödvändiga kontroller, åtgärder och uppföljningar genomförs.
Förebygg urinretention
Förebygg genom mobilisering. Hjälp patienter till regelbundna toalettbesök. Kontrollera residualurin med bladderscan. Patienter med behov av inkontinensskydd har ofta en underliggande blåsfunktionsstörning med ökad risk för vårdrelaterad urinvägsinfektion. Välj storleksanpassat inkontinensskydd.
Bladderscan
Utförs efter toalettbesök.
Om residualurin
200-300 ml: ny kontroll efter 2 timmar med toalettbesök före
300-400 ml: ny kontroll efter 1 timme med toalettbesök före
>400 ml: tappning eller KAD
Basala hygienrutiner
Konsekvent tillämpning av basala hygienrutiner på alla patienter som sjukhusvårdas för att minska risken för kolonisation av bakterier som kan orsaka urinvägsinfektion.
Ytterligare läsning
I nationella vårdhandboken beskrivs hela processen kring urinkateter, både kvarliggande och intermittent sättning, indikationer och kontraindikationer för urinkateter, metod för kateterisering, dokumentation m.m. Personal som hanterar katetrar bör vara väl förtrogna med vårdhandboken, lokala riktlinjer och det material som SKR tillhandahåller om patientsäkerhet.
Lungor
LungorAllmänt
Allmänt
Vårdrelaterad pneumoni är den VRI som orsakar flest dödsfall.
Pneumoni hos patient där symtomdebut sker ≥ 48 timmar efter sjukhusinläggning eller inom 48 timmar efter utskrivning från slutenvård.
I samband med immobilisering ökar risken för vårdrelaterad pneumoni. Under vistelse på sjukhus är det vanligt att patienter koloniseras med sjukdomsorsakande bakterier i de övre luftvägarna. Vid aspiration av sådana bakterier kan en pneumoni uppkomma.
Undergrupp av vårdrelaterad pneumoni hos patienter med mekanisk ventilation. Pneumoni som uppkommer ≥ 48 timmar efter intubation/trakeostomi och start av invasiv ventilation. VAP är den vanligaste VRI:n hos mekaniskt ventilerade patienter. Risken för VAP ökar ju längre respiratorbehandlingen pågår.
Ju längre tid patienten har vårdats inom slutenvård desto större är risken för kolonisation av sjukdomsorsakande bakterier i de övre luftvägarna. För att patienterna inte ska koloniseras med svårbehandlade bakterier är det av vikt att följa basala hygienrutiner.
LungorRiskfaktorer
Riskfaktorer
Individrelaterade riskfaktorer
Risken ökar vid alla diagnoser som innebär sängläge och särskilt hög risk finns vid sjukdomar som innebär sväljningssvårigheter, sekretstagnation, hypoventilation eller kräkningar.
Hög ålder innebär en ökad risk.
Nedsättning av immunförsvaret beroende på sjukdom eller cytostatikabehandling kan leda till ökad risk.
Begränsade möjligheter att hantera mat i munhålan och effektivt svälja undan ökar risken för aspiration.
Nedsatt sväljningsförmåga förekommer bland annat i samband med neurologiska sjukdomar, traumatiska hjärnskador eller vid tumörsjukdomar i huvud-halsregion eller matstrupe. 30-60 % av alla nyinsjuknade med stroke har sväljningssvårigheter.
Malnutrition och nedsatt munhälsa kan leda till nedsatt sväljningsförmåga. Svårigheter att tugga och svälja undan mat leder till att rester av mat kan bli liggande i munhålan. Tillsammans med begränsade möjligheter att sköta munhygien ökar risken för nedre luftvägsinfektion.
Övriga riskfaktorer
Immunsupprimerande behandling
Cytostatika, TNF-alfa-hämmare, rituximab och långvarig steroidbehandling med doser > 20 mg prednisolon per dygn är exempel på läkemedel associerade med ökad risk för vårdrelaterad pneumoni.
Opiatinnehållande läkemedel
Höga doser av smärtstillande läkemedel med opiater kan orsaka andningsdepression, samtidigt som god smärtlindring är viktigt för mobilisering av patienter.
- Perioperativ vård
- Intensivvård
- Ventilatorvård
- Trakeostomi
- Sängläge
- Nutrition via sond
- Total parenteral nutrition
LungorFörebygga vårdrelaterad pneumoni
Förebygga vårdrelaterad pneumoni
Åtgärder baserade på riskfaktorer
Mobilisering är av stor vikt för att förebygga pneumoni. Det innefattar frekvent och regelbunden lägesändring, höjd huvudända 30°, sitta på sängkant, stå upp, gå till toalett och så vidare.
Se till att patientens ordinarie hjälpmedel som underlättar mobilisering finns tillgängliga.
Observera att höjd huvudända ökar tryck över korsben och sittben och därmed risken för trycksår, varför täta lägesändringar och kontroll av hudkostym är viktigt.
Andningsgymnastik såsom djupandning och motståndsandning med till exempel PEP-set bör tillämpas på alla patienter med riskfaktorer såsom sängläge, slemproblematik, dålig syresättning, vid risk för koldioxidretention och postoperativt.
Effekter:
- Ökar trycket i lungan, vilket minskar kompressionen av luftvägarna
- Motverkar för tidig stängning av de små luftvägarna, vilket minskar risken för atelektaser (sammanfallen lungblåsa)
- Underlättar sekretmobilisering
Använd inte motståndsandning till patienter med svårt lungemfysem eller vid odränerad pneumothorax (ansamling av luft i lungsäcken som inte tömts).
Smärtlindring
Optimera smärtlindring för bästa mobilisering av patienten. Observera samtidigt att höga doser av opiater kan orsaka försämrad andningsfunktion.
Psykofarmaka
Kan vara en riskfaktor för pneumoni om de leder till utebliven mobilisering.
Tänk på aspiration vid återkommande lunginflammationer. Sväljningssvårigheter med aspiration förekommer vid många diagnoser exempelvis neurologiska sjukdomar och sjukdomar i svalg och matstrupe.
Logopedbedömning
Vid misstanke om återkommande eller kvarstående sväljningssvårigheter
Regelbunden munvård och tandvård
Överväg att ta hjälp av tandhygienist vid längre vårdtider.
Kostregistrering
Överväg kostregistrering och kontakta dietist vid behov då sväljningssvårigheter ofta ger otillräckligt näringsintag.
Konsekvent tillämpning av basala hygienrutiner på alla patienter som sjukhusvårdas för att minska risken för kolonisation av bakterier som kan orsaka pneumoni.
Postoperativa sår
Postoperativa sårAllmänt
Allmänt
Postoperativa sårinfektioner
Kirurgiska ingrepp är alltid förenade med en viss risk för postoperativ sårinfektion. Postoperativ sårinfektion är tillsammans med urinvägsinfektion och lunginflammation de vanligaste vårdrelaterade infektionerna. En postoperativ infektion klassas som vårdrelaterad om den är relaterad till ingreppet och debuterar inom 30 dygn efter operationen. Vid implantatkirurgi och infektion kring implantatet klassas infektionen som vårdrelaterad om den uppstår inom ett år efter operationen.
Engagerar endast hud och subkutan vävnad i operationssnittet. Ger purulent sekretion från operationssnittet. Tecken till infektion är smärta, ömhet, svullnad, rodnad och värmeökning.
Engagerar djup mjukvävnad som fascia och/eller muskellager. Purulent sekretion från djupt operationssnitt eller abscessbildning. Feber och lokal smärta kan föreligga.
Djupare belägen än muskel och fascia, involverar det organ där kirurgi utförts. Purulent sekretion eller positiv odling från djupt drän.
Postoperativa sårRiskfaktorer
Riskfaktorer
Flera faktorer avgör risken för postoperativ sårinfektion. Vid elektiv kirurgi (kirurgiska ingrepp som inte är akuta) är det av stor vikt att optimera patientens förutsättningar för att undvika postoperativa komplikationer, såsom sårinfektion.
Olika typer av kirurgi medför olika risk. Det har betydelse var på kroppen ingreppet utförs. Bukkirurgi utgör störst risk, framförallt vid akut operation med ingrepp i tarm. Ju ”renare” ingrepp desto lägre risk för postoperativ sårinfektion.
Lång operationstid medför högre risk för att bakterier etableras i sårhålan.
Optimering av luftkvaliteten i operationssalen minskar risken för postoperativ sårinfektion. Den viktigaste källan till luftburen kontamination är hudpartiklar med mikroorganismer från personer i operationssalen.
Komorbiditet
Samsjuklighet, närvaro av andra sjukdomar förutom aktuell diagnos. Patienter med hög komorbiditet löper allmänt en högre risk att drabbas av en vårdrelaterad infektion.
Ålder
Äldre, liksom spädbarn, har högre risk att drabbas av postoperativ sårinfektion.
Övervikt
BMI ≥30 kg/m2 är en riskfaktor för postoperativ sårinfektion.
Dåligt näringstillstånd
Försämrar sårläkning och ger ökad risk för infektion i såret.
Pågående infektion
Hudskador
Huden är vår viktigaste barriär mot bakterieinfektioner. I eksem eller på annat sätt skadad hud samlas bakterier som i sin tur kan kontaminera ett operationssår.
Rökning
Vid rökning får kroppens vävnader mindre syre, vilket försämrar sårläkning och ökar risken för postoperativ sårinfektion.
Diabetes
Patienter med diabetes har ofta försämrad mikrocirkulation och försämrad sårläkning.
Steroidbehandling
Långvarig steroidbehandling ger tunn, skör hud där eventuella sår läker långsammare
Alkohol
Alkoholkonsumtion över 2 standardglas per dag fördubblar generellt risken för postoperativa komplikationer, bland annat infektioner. Högt alkoholintag hämmar immunförsvaret.
Postoperativa sårFörebyggande av sårinfektion
Förebyggande av sårinfektion
Antibiotikaprofylax ges inför vissa kirurgiska ingrepp för att minska risken för postoperativa infektioner.
Idag utgör antibiotikaprofylax ca 20–30% av all antibiotikaanvändning på sjukhusen. Risken för infektion varierar med graden av bakteriell förorening och typ av ingrepp.
Evidensbaserade rekommendationer
Varje opererande klinik ska ha rutiner för vid vilka ingrepp profylax ska ges, samt preparat och dosering. Vid val av antibiotikum tas hänsyn till vilka bakterier som profylaxen ska skydda mot, risk för resistensutveckling, biverkningar, farmakokinetik och farmakodynamik.
Timing
Tidsmässigt ska antibiotikaprofylax ges så att maximala serum-och vävnadskoncentrationer uppnåtts när operationen påbörjas.
Antibiotika med kort halveringstid, tex. betalaktamantibiotika, ges intravenöst inom en timme före operationsstart. Om operationstiden är mer än tre timmar bör ytterligare en dos ges. Antibiotika med hög biotillgänglighet och lång halveringstid, som trimetoprim-sulfa, kan ges peroralt till patienter med normal mag-tarmfunktion med administrering minst två timmar före operationsstart.
Observera att ingen antibiotikaprofylax skall överstiga ett dygn!
Inför kirurgi där hudens mikrobiota (normala bakterieflora) kan orsaka svåra infektioner ska patienten i normalfallet duscha med desinfekterande tvål som innehåller 4% klorhexidin (t.ex. Descutan, Hibiscrub). Det finns hos varje vårdgivare detaljerade rutiner som ska följas.
Vanligen görs förberedelserna i hemmet varför tydlig (muntlig och skriftlig) information måste ges. Bedöms patienten inte kunna klara av förberedelse i hemmet sker den på sjukhus.
Inför akut kirurgi avgör patientens tillstånd och skadans allvarlighetsgrad vilka förberedelser som är möjliga.
Huden kring operationsområdet ska desinfekteras omedelbart före operationen på operationssalen med klorhexidinsprit.
Hårväxt inom operationsområdet innebär i sig ingen ökad infektionsrisk, men hår kan behöva kortas för att få sterildrapering och förband att fästa. Draperingar fungerar som barriär mot mikroorganismer under operationen. Håravkortning ska ske med sax eller hårklippningsmaskin med engångsblad. Rakning av operationsområdet rekommenderas inte då det ökar risken för hudskador, vilket kan utgöra en grogrund för mikroorganismer.
Rökstopp mellan 4 och 8 veckor före operationen minskar risken för komplikationer. Patienter som är rökare skall uppmanas till och få hjälp att sluta röka minst fyra veckor före operationen.
Alkoholkonsumtion över 2 standardglas per dag fördubblar generellt risken för postoperativa komplikationer, bland annat infektioner. Alkoholfrihet 4–8 veckor före operation kan minska risken för postoperativa komplikationer med upp till 70% hos högkonsumenter, varför alkoholstopp före kirurgi ska uppmuntras.
Dåligt reglerad diabetes med höga glukosvärden innebär en kraftigt ökad perioperativ risk och försämrad sårläkning med ökad risk för infektion. Inför elektiv kirurgi finns möjlighet att optimera sockerkontrollen i god tid.
Konsekvent tillämpning av basala hygienrutiner på alla patienter som sjukhusvårdas för att minska risken för kolonisation av bakterier som kan orsaka sårinfektion.
Postoperativa förband har till uppgift att skydda såret mot kontamination och absorbera vätska/blod och därmed förhindra läckage mot omgivningen. Blod och andra kroppsvätskor kan utgöra grogrund för bakterier. De postoperativa förbanden ska som regel inte öppnas tidigare än planerat. Skötsel av postoperativa sår ska ske enligt lokala anvisningar.
En förutsättning för att kunna vidta lämpliga åtgärder för att minska antalet postoperativa sårinfektioner är att dessa registreras.
Kärlkatetrar
KärlkatetrarTyper av kärlkatetrar
Typer av kärlkatetrar
Centrala infarter
Kateter som har sin spets i den centrala cirkulationen, vanligtvis i nedre delen av vena cava superior eller i höger förmak. Centrala venkatetrar läggs vanligen in via v. jugularis interna, v. jugularis externa, v. subclavia/axillaris eller v. femoralis. Icke tunnelerad CVK bör endast användas upp till 3-4 veckor. Vid längre behov anläggs en så kallad tunnelerad CVK. Tunnelering innebär att katetern löper från kärlet en sträcka under huden och mynnar på ett annat ställe, vilket minskar infektionsrisken.
CVK i v. femoralis utgör större infektionsrisk än i v. subclavia och v. jugularis. Flerlumenkatetrar anses medföra större infektionsrisk än enlumenkatetrar.
Centralvenös infart inlagd via någon av överarmens vener, till exempel v. basilica, v. brachialis eller v. cephalica. Kateterspetsen mynnar som övriga centralvenösa infarter ut i en central ven, vanligen v. cava superior, vid eller i övergången till hjärtats förmak.
Används för hemodialys om denna måste starta med kort varsel, är temporär eller arterio-venös fistel inte går att anlägga. CDK läggs in via v. jugularis eller v. subclavia med kateterspets i nedre delen av v. cava superior eller i övergången till höger förmak. Om behov av långvarigt bruk läggs ofta en tunnelerad kateter. Tunnelering innebär att katetern löper från kärlet en sträcka under huden och mynnar på ett annat ställe, vilket minskar infektionsrisken.
Subkutant placerad dosa av metall eller plast som är kopplad till en kärlkateter med spetsen i en central ven, vanligen i nedre delen av v. cava superior eller i övergången till höger förmak. Dosan är avsedd för långtidsbruk och har ett silikonmembran som möjliggör sammankoppling med en portnål.
Perifera infarter
Tunn kateter som förs in i en perifer ven och ger tillgång till blodbanan. Byte av PVK rekommenderas var 72:a timma för vuxna, eller tidigare vid tecken på tromboflebit eller lokal infektion.
Perifer venkateter, ca 10 cm lång, som förs in med hjälp av ultraljud, vanligast i ett kärl på överarmen. Kan användas upp till 30 dagar.
KärlkatetrarDefinitioner och diagnostik av infektion
Definitioner och diagnostik av infektion
Alla venösa infarter innebär en infektionsrisk.
Lokal infektion i en centralvenös infart orsakas oftast av mikrobiell hudflora, som kan föras in vid inläggning, injektion eller infusion, eller vandra in längs kateterns utsida via insticksstället. Ibland sprids infektionen till blodbanan och leder till systemisk infektion. I vissa fall förs bakterier från blodbanan till katetern, så kallad hematogen spridning.
De flesta patienter med systemisk infektion saknar tecken till lokal infektion vid insticksstället men får systeminflammatoriska symtom såsom feber, frossa, lågt blodtryck.
Diagnostik kräver att blododling tas från den centrala infarten och att samtidig blododling tas från en perifer ven. Om blododlingen från central ven blir positiv med samma mikroorganism minst 120 minuter före blododlingen tagen genom den perifera venen, talar det starkt för en kateterrelaterad infektion.
Positiv odling på kateterspets oavsett fynd i blododling.
Kliniska symtom på systeminflammation, exempelvis feber, frossa eller lågt blodtryck.
Ingen annan förklaring till symtom, annat infektionsfokus har uteslutits.
Tecken på lokal inflammation (rodnad, svullnad, smärta eller pus) i huden runt kateterns insticksställe eller tunneleringskanal.
Växt av mikroorganismer på kateterspetsen utan att patienten uppvisar infektionssymtom
Vid infektion är i de flesta fall en viktig åtgärd att, i kombination med antibiotika, ta bort den centrala infarten. I vissa fall instilleras, i kombination med systemisk antibiotika, antibiotikalösning i kateterlumen i kateterbesparande syfte. Om infekterad central kateter behöver tas bort och vården inte går att bedriva med perifer infart ska ny central infart anläggas i annat kärl, speciellt om infektionstecken finns kring insticksstället.
KärlkatetrarFörebygga infektioner
Förebygga infektioner
Alla typer av infarter utgör riskfaktor för kateterrelaterad infektion. Risken kan minskas genom att följa nationella och lokala rutiner.
Information om insättning, skötsel och handhavande av infarter i blodbanan finns i den nationella vårdhandboken och i lokala rutiner.
Hantering av perifer venkateter
Nästan alla sjukhusvårdade patienter får en PVK under vårdtiden, fall av sepsis orsakade av PVK förekommer.
Vid inläggning av PVK är det viktigt att huden desinfekteras på korrekt sätt och att desinfektionsmedlet får den inverkningstid som krävs, samt att aseptiken bibehålls. Datum för kateterinsättning ska anges.
PVK ska inspekteras dagligen, helst varje arbetspass, och bytas enligt rutin. Infarten avvecklas så fort den inte är nödvändig.
Konsekvent tillämpning av basala hygienrutiner på alla patienter som sjukhusvårdas för att minska risken för kolonisation av bakterier som kan orsaka infektion associerad med kärlkatetrar.
Hantering av centrala infarter
Central kateter i blodbanan kan vara aktuellt t.ex.:
- Vid långvarigt behov av venös infart, framförallt hos patienter med otillräckligt med perifera kärl
- För hemodynamisk monitorering i samband med intensivvård
- Hos patienter med behov av parenteral nutrition
- Vid tillförsel av kärlretande medel, t. ex. cytostatika
Centralvenösa katetrar ska läggas in under sterila förhållanden och steriliteten bibehållas under hela ingreppet.
Alla infarter ska inspekteras dagligen, helst en gång per arbetspass. Förändringar eller tecken på komplikationer rapporteras till patientansvarig läkare, för vidtagande av åtgärd, och dokumenteras.
Centrala infarter ska läggas om regelbundet. Förband kring venösa katetrar ska vara hela och rena. Vid handhavande av alla infarter är det viktigt med desinfektion och aseptik. Ett injektionsmembran ska desinfekteras mekaniskt i 15 sekunder och sedan torka i trettio sekunder, så kallad scrub-the-hub metod, så att det är så lite mikroorganismer som möjligt när man bryter membranet.
Antal kateterdygn är den viktigaste riskfaktorn för infektion varför man ska sträva efter så kort tid som möjligt med centralvenösa infarter.
För att minska risken för infektioner bör man för långtidsanvändning (mer än 3-4 veckor) välja venport, tunnelerad CVK eller PICC-line, av vilka venport sannolikt är att föredra vid mycket långa användningstider.
Konsekvent tillämpning av basala hygienrutiner på alla patienter som sjukhusvårdas för att minska risken för kolonisation av bakterier som kan orsaka infektion associerad med kärlkatetrar.
Korrekt diagnos är avgörande för att infektionen ska handläggas rätt.
En infart ska ordineras av läkare. Dokumentera tidpunkt, var på kroppen och storlek på infarten i journalsystemet för möjlighet till automatisk övervakning av riskfaktorer för vårdrelaterade infektioner.
Även patientinformation och eventuella svårigheter vid insättning dokumenteras.
För att kunna vidta rätt åtgärder över tid är det viktigt att registrera uppkomna infektioner orsakade av centralvenösa infarter och vilka mikroorganismer som orsakat dem.
Tarm
TarmMikrobiotan
Mikrobiotan
En mikrobiota är ett ekologiskt samhälle av mikroorganismer i och på djur och växter. Människan har flera kilo bakterier i kroppen, särskilt i tarmen men även i näsan och munhålan, på huden och i underlivet.
Bakterierna är lågvirulenta och skyddar mot kolonisation av mer patogena bakterier. Rubbning av mikrobiotans diversitet har kopplats till t.ex. diabetes, övervikt och neuropsykiatriska sjukdomar.
Tarmens bakterier bidrar till näringsupptag och vitaminsyntes. Vid antibiotikabehandling slås dessa goda bakterier ut, vilket kan leda till diarré.
TarmClostridioides difficile
Clostridioides difficile
Sporbildande bakterie som kan orsaka diarrétillstånd av varierande grad i samband med rubbningar i mikrobiotan, då bakterien har möjlighet att föröka sig och bilda toxin.
Överväxt av toxinbildande C. difficile med diarréer och/eller kolit som följd kan utlösas av alla antibiotika, men är särskilt kopplat till användning av klindamycin, cefalosporiner och kinoloner. Sporbildningen gör att den lätt sprids inom vårdmiljöer och att den också kan vara svår att eliminera därifrån.
Ca ¼ av alla fall med antibiotika-associerad diarré och nästan alla fall med kolit associerad med antibiotika orsakas av C. difficile.
C. difficile är jämte calicivirus den vanligaste vårdrelaterade tarmpatogenen.
- Antibiotikabehandling, framför allt cefalosporiner, klindamycin och kinoloner
- Hög ålder
- Underliggande kronisk sjukdom, särskilt njurfunktionsnedsättning
- Långvariga sjukhusvistelser
- Cytostatikaterapi
- Tarmintervention
- Laxering eller behandling med andra tarmreglerande preparat
- Behandling med protonpumpshämmare (PPI)
- Debut under pågående eller efter avslutad (oftast inom sex veckor) antibiotikaterapi
- Vattnig, slemmig och illaluktande diarré
- Ibland krampartade buksmärtor
- Beroende på allvarlighetsgrad: feber, blodig diarré
Mild infektion
Utsättande av pågående antibiotika (om möjligt) kan vara tillräckligt.
Svårare fall
Behandlas med antibiotika riktad mot clostridier. 15-25% av patienterna får recidiv efter behandling.
Recidiv
Vid recidiv övervägs transplantation av fekal mikrobiota.
Fekal-oral direkt eller indirekt kontaktsmitta, till exempel via vårdpersonalens händer.
Se över riskfaktorer
Använd antibiotika på korrekt indikation och så korta kurer som möjligt.
Patientutrymme
Vård i enkelrum med eget hygienutrymme, patienten bör vistas på rummet. När diarrén upphör kan vården ske på flerbäddssal.
Korta vårdtider
Minskar risken för vårdrelaterad smitta.
Handhygien
Efter patientnära arbete vid misstänkt eller konstaterad tarminfektion ska vårdpersonal alltid tvätta händerna med vatten och flytande tvål och torka torrt före desinfektion.
Rengöring
Rengöring och desinfektion av vårdrummet görs enligt lokala städrutiner för Clostridioides difficile. Viktigt med mekanisk rengöring (gnugga).
Städrutiner
Väl fungerande städrutiner generellt på avdelningar håller nere spornivåer och minskar antalet fall av Clostridioides difficile.
Kontakt med vårdhygienisk expertis
Kontakta gärna en vårdhygienisk enhet vid misstänkt smittspridning inom vården. De kan hjälpa till med konkreta råd och med att avgöra om det behövs någon mer utredning.
Typning av isolat
Vid anhopning av fall eller svåra sjukdomsfall kan molekylärbiologisk typning av bakterieisolat användas för att utreda om smittspridning har skett.
TarmCalicivirus
Calicivirus
Calicivirus orsakar vinterkräksjuka. Calicivirus, där norovirus (vanligast) och sapovirus ingår, är jämte Clostridioides difficile den vanligaste vårdrelaterade patogenen som orsakar diarré. Calicivirus är den vanligaste orsaken till gastroenteritutbrott på sjukhus, både patienter och personal drabbas.
Calicivirus kan behålla förmågan att infektera även utanför människokroppen, till exempel på förorenade ytor i ett rum eller på handtag.
Fekal-oral indirekt kontaktsmitta alternativt droppsmitta. En droppe från kräkning eller avföring kan innehålla miljontals virus och smittdosen kan vara så låg som 10–100 viruspartiklar.
Via dricksvatten, råa skaldjur eller grönsaker som förorenats med vatten som förorenats av avföring.
Via livsmedel som hanterats och förorenats av person som är eller nyligen varit sjuk, viruset kan vara fortsatt infektiöst även på frysta produkter.
En praktisk tumregel är att smittade personer kan sprida Calicivirus upp till två dygn efter symtomfrihet. I undantagsfall kan spridning ske längre, t ex från små barn och personer med nedsatt infektionsförsvar.
12–48 timmar
Tillämpa basala hygienrutiner
Handhygien
Efter patientnära arbete vid misstänkt eller konstaterad gastroenterit ska händerna alltid tvättas med vatten och flytande tvål. Torka torrt - utför sedan handdesinfektion med alkoholbaserat handdesinfektionsmedel.
Eget patientrum
Grundregeln är att en patient som misstänks ha vinterkräksjuka eller annan akut gastroenterit ska vårdas på eget patientrum med eget hygienutrymme och toalett. När det är brist på patientrum förekommer att flera patienter med samma typ av infektion vårdas i samma rum.
Kohortvård vid utbrott
Detta innebär att patienter som insjuknat och exponerade medpatienter vårdas av särskilt avdelad personal som inte deltar i vården av övriga patienter. De har eget hygienutrymme och vistas på rummet. Vid utbrott är syftet att undvika att hela sjukhusavdelningar måste stängas för intag av nya patienter. Besökare ska informeras om att ett utbrott pågår och att besök bör undvikas.
Undvik patientflytt
Undvik att flytta sjuka eller exponerade patienter till andra avdelningar inom sjukhuset. Informera alltid mottagande enhet att patienten kan vara exponerad för calici.
Smittfrihet
Patienter ska ha varit symtomfria i minst 48 timmar innan samvård med annan patient. Personal som insjuknar ska ha varit symtomfria i minst 48 timmar innan återgång i patientarbete.
Rengöring
Ytor kontamineras kraftigt med smittämnen vid calicivirusinfektion. Det är därför viktigt att öka frekvensen av städning, rengöring och desinfektion vid vinterkräksjuka. Följ de lokala städrutiner som gäller för calicivirus (vinterkräksjuka). Punktdesinfektion ska ske utan dröjsmål vid spill av kräkning och diarré. Daglig städning och sedan slutstädning efter att patienten lämnat rummet är mycket viktigt. Norovirus har nedsatt känslighet mot alkoholbaserat desinfektionsmedel med tensid (ytdesinfektion). Det är viktigt med mekanisk rengöring (att gnugga).
Mikroorganismer och antibiotikaresistens
Mikroorganismer och antibiotikaresistens
Mikroorganismer och antibiotikaresistensResistensutveckling
Resistensutveckling
Resistens innebär att en infektion orsakad av en specifik bakterie inte går att behandla med ett visst antibiotikum. Resistens kan definieras av klinikern som behandlar patienten eller genom undersökning av bakterier på det mikrobiologiska laboratoriet.
Bakterier som är resistenta mot flera olika antibiotikagrupper.
Om ett antibiotikum saknar angreppspunkt mot en viss bakterie är bakterien naturligt resistent. Mykoplasma saknar cellvägg och är därför naturligt resistent mot betalaktamantibiotika som verkar genom att hämma bakteriers cellväggssyntes.
Bakterien är resistent vid laboratorietester. Resistens kan påvisas med molekylärbiologiska metoder genom undersökning av bakteriens sammansättning och funktion, eller med resistensbestämning genom tester av olika antibiotikas effekt på bakterien.
Om en infektion orsakad av en specifik bakterie inte svarar på behandling med ett antibiotikum för vilket bakterien är känslig in vitro, talar man om klinisk resistens. Detta orsakas ofta av odränerat eller svårtillgängligt infektionsfokus.
Resistens kan vara förvärvad eller finnas naturligt i en bakterie. Förvärvad resistens kan vara kromosomal eller överförd från en annan resistent bakterie.
Kromosomal resistens orsakas vanligen av punktmutationer, ofta som en följd av antibiotika i bakteriens omgivning. Kromosomal resistens sprids vertikalt, det vill säga överförs till nästa generation när bakterien delar sig.
Resistensgener kan överföras mellan bakterier genom rörliga genetiska element såsom plasmider. En plasmid är en i cytoplasman fritt förekommande ringstruktur uppbyggd av gener. Plasmider kan överföras till andra bakterier genom konjugation. Transformation och transduktion är andra exempel på genöverföring mellan bakterier.
Den ökande antibiotikaresistensen utgör ett stort medicinskt hot. Vi riskerar att inte kunna behandla allvarliga infektioner och vanliga komplikationer till avancerad medicinsk och kirurgisk behandling i framtiden. Problemet med ökande resistens är en konsekvens av hur vi lever.
Vi har använt mycket antibiotika under lång tid vilket gjort att bakterier utvecklat resistens. Över- och felanvändning av antibiotika till människor och djur är de viktigaste orsakerna till resistensutvecklingen.
Tidigare spreds resistenta bakterier främst på sjukhus men nu ökar spridningen ute i samhället. Vi människor, våra djur och vår mat reser allt mer, vilket underlättar spridningen av resistenta bakterier.
Antibiotikabehandling leder till selektion av resistenta bakterier både i individen och i naturen.
Vid antibiotikabehandling dör många av kroppens goda bakterier, exempelvis i tarmen. Bakterier som är resistenta mot den aktuella antibiotikan får då fördelar, genom ökat fysiskt och näringsmässigt utrymme, och kan växa till och bli fler. Bakteriernas resistensgener kan också överföras till andra bakterier och på så sätt spridas ytterligare. Eftersom en del av antibiotikan vi konsumerar sedan hamnar i naturen fortsätter selektionen även där.
Kinoloner och cefalosporiner bidrar till selektion av resistenta bakterier i särskilt stor utsträckning.
Mikroorganismer och antibiotikaresistensAntibiotikaresistens och VRI
Antibiotikaresistens och VRI
Alla bakterier kan utveckla resistens i samband med antibiotikabehandling. Högt antibiotikatryck på våra sjukhus medför naturlig selektion av mer resistenta bakterier vilket i sin tur ökar risken för vårdrelaterade infektioner orsakade av resistenta bakterier.
Vårdhygienrutiner förhindrar spridning av mikroorganismer i vårdmiljöer.
Korrekt hantering av infarter minskar risken för smitta av egna bakterier, såväl resistenta som inte resistenta.
Fyra typer av resistenta bakterier är anmälningspliktiga enligt Smittskyddslagen: ESBL, MRSA, PNSP och VRE.
Mikroorganismer och antibiotikaresistensÅtgärder för minskad resistens
Åtgärder för minskad resistens
Det finns flera åtgärder som du kan vidta för att minska risken för att resistensutvecklingen fortsätter.
Följ vårdhygienrutiner för att minska bakteriespridning.
Följ lokala riktlinjer för screening avseende resistenta bakterier vid nylig sjukhusvård utanför Norden. I avvaktan på provsvar vårdas patienten på enkelsal med eget hygienutrymme.
Följ nationella rekommendationer om val av antibiotika. Undvik onödigt bred behandling.
Ge endast antibiotika vid adekvat indikation, då det verkligen behövs.
Dosera korrekt med så kort behandlingstid som möjligt, tillräckligt hög dos och tillräckligt många doser per dygn.
Undvik att behandla med preparat som ger hög risk för resistensutveckling.
Hygienrutiner
Hygienrutiner
HygienrutinerAllmänt om basala hygienrutiner
Allmänt om basala hygienrutiner
Basala hygienrutiner lägger grunden för att förebygga vårdrelaterade infektioner och smittspridning och ska alltid tillämpas för alla patienter av all vårdpersonal. Fungerande basala hygienrutiner är fundamentalt för patientsäkerheten. Rutinerna skyddar också besökare i vården och vårdpersonalens hälsa.
HygienrutinerBasal hygien i vård och omsorg
Basal hygien i vård och omsorg
Enligt Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2015:10) om basal hygien i vård och omsorg gäller följande
Alltid
Arbetskläder
Handdesinfektion
Vid behov
Handtvätt
Handskar
Skyddskläder
Stänkskydd
Andningsskydd
Arbetskläder får endast användas på arbetsplatsen. De ska vara kortärmade och bytas dagligen och vid synlig smuts. Arbetskläderna förvaras separat från privata kläder. Arbetsgivaren tillhandahåller arbetskläder och ansvarar även för tvätt av dem. Kläderna ska tvättas i minst 60 grader.
Förorenade händer kan överföra bakterier och virus från en infekterad patient eller förorenad yta till en annan patient och ge upphov till infektion. Även utanför vården kan handhygien minska risken för att sprida smitta mellan personer. Under en nagel ryms lika många bakterier som antalet invånare i Sverige. Under en ring ryms lika många bakterier som antalet invånare i Europa. I ett trasigt nagelband ryms nästan lika många bakterier som hela jordens befolkning (6 miljarder).
Underarmar och händer ska hållas fria från armbandsur, smycken, bandage, förband, stödskenor eller motsvarande. Naglarna ska vara korta och fria från konstgjorda material.
Handdesinfektionsmedel ska användas före och efter all patientkontakt. Ta rikligt, ca 2-4 ml. Gnid in handdesinfektionsmedlet överallt på händer och underarmar inklusive fingertoppar och tumgrepp tills det har torkat in och huden känns torr. Desinfektionsmedlet innehåller återfettande medel som motverkar torra händer.
Tvätta händerna med flytande tvål efter smutsiga arbetsmoment, toalettbesök och om det pågår magsjuka på enheten, samt före mathantering. Efter handtvätt torkas händerna ordentligt torra med torkpapper. Därefter desinfekteras händerna.
Skyddshandskar ska endast användas vid kontakt med kroppsvätskor och vid rengöring och desinfektion av föremål.
Handskar överanvänds i vården. En korrekt nydesinfekterad hand är renare än en skyddshandske. Handsken ska skydda arbetstagaren från kraftig kontamination av mikroorganismer så att handspriten kan avdöda resterande. Handskar skyddar också mot kemiska ämnen vid rengöring och desinfektion av föremål.
Händerna ska alltid desinfekteras både före och efter användning av handskar. Gnid in desinfektionsmedlet tills händerna blir torra. Ta därefter på handskar.
Handskarna ska kastas direkt efter användning. Byt handskar vid nytt vårdmoment. Se till att du inte kommer i kontakt med förorenad del när du tar av dig handskarna.
Används om kläderna riskerar att komma i kontakt med kroppsvätskor eller annat biologiskt material under ett vård- eller omsorgsmoment. Exempel på detta kan vara personlig omvårdnad, bäddning av oren säng, undersökning av patient, arbete i desinfektionsrum m.m. Se till att du inte kommer i kontakt med förorenad del när du tar av dig skyddsförklädet.
Vid arbetsmoment som medför risk för stänk mot ansikte (skydd av slemhinna i öga, näsa och mun) ska munskydd, i kombination med skyddsglasögon eller ett visir, användas. Det skyddar då till exempel mot luftvägssekret, vid sugning av luftvägar, eller mot blodstänk.
Vid vård av patient/vårdtagare med vissa typer av inhalationssmittor, såsom mässling, tuberkulos och vattkoppor, skyddar andningsskydd av klass FFP3 den som är mottaglig för smittan.
HygienrutinerÖvriga hygienrutiner
Övriga hygienrutiner
Vid risk för kontakt med blod och blodtillblandade kroppsvätskor ska skyddsutrustning användas. Varje verksamhet ska ha gjort en riskbedömning av sin verksamhet och beslutat i vilka situationer handskar, förkläde och visir eller liknande ska användas.
Produkter med integrerad skyddsfunktion ska användas om det finns tillgängligt på marknaden och om detta inte finns ska tekniska hjälpmedel användas för att minska risken för stick och skärskador.
Stickande och skärande material ska läggas direkt i plastbehållare för stickande och skärande avfall. Behållaren ska märkas med korrekt etikett (UN 3291).
Avfall regleras av flera lagar och föreskrifter, vilka som gäller beror på verksamhetens karaktär. Inom vården uppstår verksamhetsspecifikt avfall som regleras av föreskrifter från Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket.
Begreppet farligt avfall används för att beskriva avfall som kan vara farligt för hälsa och miljö. I Avfallsförordningen (2020:614) framgår vilka typer av avfall som räknas som farligt avfall.
Rådfråga vid behov stödfunktioner hos vårdgivare om vad som gäller för olika typer av avfall, ofta finns t ex miljösamordnare och/eller miljöenheter. För frågor som rör risk för smitta kan man rådfråga vårdhygienisk enhet.
Spill av kroppsvätskor torkas upp med torkduk eller absorbent. Därefter desinfekteras ytan med alkoholbaserat ytdesinfektionsmedel med tensid eller med oxiderande ytdesinfektionsmedel med tensid.
Vid intorkat spill används rengöringsmedel och vatten innan ytdesinfektion.
Vid risk för skvätt av kroppsvätskor när spill ska omhändertas används visir eller munskydd och skyddsglasögon för att skydda slemhinna i öga, näsa och mun.
Aseptisk hantering innebär att höggradigt rent flergångsmaterial och/eller rent engångsmaterial förvaras och hanteras så att renhetsgraden behålls hela vägen fram till användning hos patient. Hantera alltid engångs- och flergångsmaterial med desinfekterade händer.
Organisera arbetet så att orent och rent gods hanteras var för sig.
Använd handskar och engångsförkläde enligt basala hygienrutiner vid kontakt med kroppsvätskor.
- Placera godset i diskdesinfektorn direkt efter användandet. Följ tillverkarens rekommendationer.
- Koppla rörformiga instrument för genomspolning i diskdesinfektorn.
- Vid diskning används automatiskt doserat diskmedel och i vissa fall sköljmedel. Kontrollera att diskarmarna kan röra sig fritt.
- Kontrollera att det finns medel i behållarna. Följ åtgången av diskmedel genom att märka dunken. Välj därefter program och starta diskdesinfektorn.
- Vid avslutad process kontrollera att tid och temperatur varit korrekta.
- Öppna luckan och desinfektera därefter händerna innan godset plockas ur diskdesinfektorn.
- Kontrollera att godset är rent och torrt när processen är klar.
- Förvara det rena godset torrt och dammfritt. Det torra rena godset avsett att användas vid ren rutin (tidigare benämnt "höggradigt rent bruk") kan läggas i en "höggradigt ren" låda med lock i ett förråd med stängd dörr. Omdiskning bör ske en gång/vecka av oanvänt gods och låda.
Innefattar produkter som används av alla inom hälso- och sjukvård. Det är viktigt dessa behåller sin specificerade mikrobiella renhetsgrad ända fram till de används. Produkterna ska i regel vara förpackade enskilt i produktförpackning, i avdelningsförpackning eller samförpackning, eller förvaras på annat sätt som bibehåller dess specificerade renhetsgrad. Medicinsktekniska produkter med krav på mikrobiell renhet delas in i rena, höggradigt rena och sterila produkter.
Ren
- Definition: För ögat synligt ren
- Renhetsgrad säkerställs genom: Okulär besiktning (rengöringsmedel och vatten)
- Användningsområde: Hel hud
Höggradigt ren
- Definition: 1 mikroorganism per produkt – 1 mikroorganism per 1.000 produkter
- Renhetsgrad säkerställs genom: Processen desinfektion (värmedesinfektion eller kemisk desinfektion)
- Användningsområde: Skadad hud (sår), slemhinna
Steril
- Definition: Högst 1 mikroorganism per 1 miljon produkter; inga sporer
- Renhetsgrad säkerställs genom: Processen sterilisering
- Användningsområde: Penetrerar hud o/e slemhinna eller tillför vätska till sterilt område
Engångsprodukter markeras med en överstruken tvåa. En sådan produkt får bara användas en enda gång till en vårdtagare. Även om det är samma vårdtagare måste man alltså ta en ny vid varje tillfälle. Engångsprodukter ska varken rengöras eller desinficeras.